29 Kasım 2011 Salı

Benim sözüm krugerlere...

“Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.”

İşinde çok iyi olduğuna inanan ‘yetersiz kişi’, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymuyor. Aksine her şeyin hakkı olduğunu düşünüyor. İşin sonuçlarını kestiremeden hatta bilmediğinden, her işe ‘ben yaparım!’ diye balıklama atlıyor. İşin enteresan tarafı, bu ‘cahillik ve haddini bilmeme’ durumu mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturabiliyor. Ne hikmetse, 'Eksiler' bir şekilde kariyer açısından 'artıya' dönüşüyor. Sonuçta, bu ‘yetersiz ihtiraslılar’ bir de gözleri sanki çok karaymış gibi davranıp bulundukları mevkiide yükselebiliyorlar.

Gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar da çalışma hayatında 'fazla alçakgönüllü' davranarak öne çıkmıyorlar, yüksek görevlere gelmek için kendileri talepte bulunmuyorlar, oturup kıymetlerinin bilinmesini bekliyorlar. Sonuçta da bunları beklerken kırılıp, kendilerini daha da geriye çekiyorlar, hatta işinde çok iyi olduğuna inanan ‘yetersiz kişi’ tarafından da 'ihtiras eksikliği' ile suçlandıkları olabiliyor.

Dunning-Kruger Sendromuymuş bunun adı. Hakikaten inanmamak elde değil. Her memlekette varmış bu sendrom. Her kurumda, her çalışma ortamında da... dunning misin, kruger misin?


Erdoğan Ergün
29.11.2011 - Lefkoşa

9 yorum:

  1. Olmaz mı hocam, her yerde var bu insanlardan. Kendimden biliyorum :)

    YanıtlaSil
  2. bunlardan biri olduğumu düşünmeme itti beni bu yazı. ne hoş yazmışsınız ellerinize sağlık. klavyenizin "a" sına kurban. sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ne yani dostum... krugerlar cahil cesareti ile mi davransınlar ;)

    bence freddy krueger gibi davransınlar :)))

    YanıtlaSil
  4. artık ne gerekiyorsa yapsınlar ;)

    YanıtlaSil
  5. Beyaz saç konuşuyor:) Her zaman Sevgili Erdoğan'ın dediği gibi olmaya çalıştım ama kaybettim. Benim de yanlışım bazı zamanlar bunların arasına girdim. Yöntemleri döğüşmek sonra da ipliklerini pazara çıkarmak oldu çabam... Bu nedenle 6 kere iktidara gelmiş 7 kez de gitmiş bulunuyorum. Ne mi elde ettim "bazı arkadaşlara olanak, hak edenlere de ceza sağlamış bulunuyorum. Ama doğru olduğuna inanmıyorum. Çünkü arkanı döndüğünde herşey değişiveriyor...

    YanıtlaSil
  6. Bir de yetersiz ihtiraslılar lafını "kifayetsiz muhteris" olarak değiştirebilir miyim Erdoğancığım, çok hoşuma gitti:)))

    YanıtlaSil
  7. hem kel hem fodul da diyebiliriz belki...Salieri kompleksi konusuna da yakında gireceğim sevgili erol hocam...."tanrım neden böylesine şımarık ve kibirli bir çocuğa böylesine tanrısal bir istidad bahşettin" demiş zamanında Salieri Mozart için...

    YanıtlaSil